Kadınlara Ayrımcılığa Hayır

 Kadınlara Ayrımcılığa Hayır 



Olympe de Gouges

Bu kitap kadın hakları savunucusu öncülerinden Fransız yazar Maria Gouze hakkında yazılmış bir biyografidir. 

1748'de küçük burjuva bir aileden dünyaya gelmiş olup kendisinin gayri meşru bir kız çocuğu söylentiler arasında olduğundan çocukluğu zorlu bir şekilde diğer çocuklar tarafından dışlanılarak hedef gösterilerek geçirmiştir. 


1765'te sevmediği kendinden yaşca büyük bir adamla evlendikten sonra bir çocuğu olmuş. Çocuk doğduktan altı ay sonra da Olmype de Gouges ismini almış. Kocasını kaybettikten sonra kendine yeni bir çevre edinmiş. Bu çevre de saygı değer kişiler yazarlar ve sanatçılardan oluşuyormuş. 

Kendi yazarlık kariyerine de bu şekilde başlamış. 

Yaşamının son dokuz yılında eleştiriler, romanlar, politik yazılar ve manifestolar yazarak ön plana çıkmış. Fakat Fransız Devrimi kadınların özgürlüğüne toplumda sayılmasına geçit vermemiş. 

Toplumu ve Fransa hükümetini daha sert eleştirerek Kadın hakları hususunda öncülük etmiştir. 

Fakat bu eleştirileri yüzünden tutuklanarak avukat tutmasına bile müsaade edilmemiştir. Kendi savunmasını kendi yapmış fakat giyotin ile idam cezasına çarptırılmıştır. 

 

Kadınlara Ayrımcılığa Hayır kitabında yazar Olympe de Gouges'in hayatını ele almış. Erkeklerin kendilerini kadınlardan üstün görmesinden dolayı tokat niteliğinde cevaplar yapıştırarak biz kadınları hayran bırakıyor. 


Kitabın ikinci bölümünde asıl yazarın kadınlar hakkında bilimsel ve gerçek olgulardan oluşan makalesi mevcut.  

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınması;

İngiliz kadınları 1918'de, otuz yaşından sonra oy kullanma hakkını kazandılar. Eşitlik on yıl sonra sağlandı: 1928'de kadınların yirmi bir yaşından itibaren oy kullanabilecekleri yasalaştı. İngiltere kadınlara oy hakkı tanınan sekizinci ülke oldu. İlk sırada Yeni Zelanda yer alıyordu (1893). Onu Avustralya (1902) ve Finlandiya (1906) izlemişti. ABD kadınların oy kullanma hakkını federal düzlemde 1919'da kabul etti. Fransa'daysa ise kadınlar bu hakka ancak 1944'te, İkinci Dünya Savaşının sonuna doğru kavuştular. 

Ve; Türkiye'de kadınlar, 1930 yılında belediye seçimlerinde oy kullanma hakkına; 5 Aralık 1934'teyse milletvekili seçme ve seçilme hakkına kavuştular.

 

Kitabın en sonunda ise Türkiye'deki her ilde kadınlar için kurulmuş Kadın sığınma evi, koruma dernekleri gibi kurumların adresleri ve telefon numaraları verilmiş. Umarım ihtiyaç duymayız fakat kitap için önemli bir detay olmuş. Yayıncıya ve yazan çeviren kişilere sonsuz teşekkürler. 


Yazar: Elsa Solal

Çeviren: Ali Berktay

Yayın:ALFA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bohemian Rhapsody Film Incelemesi

gerçeklik uyandırmadan kahven uyandırsın.

Kafamın içi bir kütüphane