Kafamın içi bir kütüphane

 Kitaplara merakım nasıl başladı?



Ortaokulda Türkçe öğretmenimiz işlediğimiz iki dersin bir tanesinde okuma saati yapardı veya bize okuma ödevi verirdi. O hafta ne kadar sayfa okuduysak gün gün not ederdik ve bu benim çok hoşuma giderdi.

Öğretmenimin bana okumam için aldırdığı ilk kitap Jules Verne'in İki yıl okul tatili kitabıydı. Kitap hakkında düşüncelerimi açıklayamam çünkü konusunu hiç hatırlamıyorum..

Lisedeyken bu merakımı kütüphaneden ödünç aldığım kitapları okuyarak geçirirdim.

Param oldukça kendi kitaplığıma ait olacak kitaplar almaya çalışırdım.

Kitaplığıma eklediğimiz ve okuduğum en beğendiğim kitap uçurtma avcısı olmuştu.

Stefan Zweig kitapları da başlangıç için iyi seçimlerdi. Bilinmeyen bir kadının mektubu, bir kadının yaşamından yirmi dört saat, mecburiyet, bir çöküşün öyküsü, satranç vs. bunlar benim okuduklarım.

Okunması kolay kısa kitaplar olduğundan klasiklere geçiş için önerebileceğim kitaplar bunlar.


Asıl bahsetmek istediğim konu artık çağımızın dijitale önem vermesinden dolayı e-kitap platformlarının da çıkmış olması. Bazıları bunu PDF formatında ya da ebup formatında okunabilir hale getiriyor. 

Storytel mesela kitapların seslendirilmiş halini sunuyor bizlere. Ama bazı diğer uygulamalar kitapların telif hakkı olduğundan ücretsiz erişime izin vermiyor. 

Storytel bir kez kullandım fakat kitapları dinlemek benim aklımda kalmıyor. Dinlediğim bir kitabı kütüphanede bulunca alıp okudum ve aklımda daha kalıcı bir yere sahip oldu. 


İçinde bulunduğumuz teknoloji çağının elbette güzel yanları var. Ama benim gibi klasikçi okurlar bence telefon veya tablet gibi cihazlardan kitap okumayı son derece verimsiz buluyordur.  

Ben kitaplara dokunmak sayfaları çevirip tek tek hissetmek o kitabın romanın içinde bulunmak istiyorum. 

Bundan keyif alıyorum. Hem de kendi hayatımdan daha çok keyif alıyorum. 

Kpss puanım tutsaydı eğer kütüphane görevlisi olarak çalışmak isterdim. Hem bilgisayar başında çalışır hem de bir dünya kitabın arasında istediğim kitabı okuyabilirdim. Hemde şu ana kadar okuduğumun çok üstünde kitaplar okurdum. 

Hatta bu sene okuduğum kitapları okuma günlüğüme not ediyorum ve kitap hakkındaki yorumlarımı kaydediyorum. Böylece seneler sonra tekrar aynı kitabı okuduğumda o zamanki bakış açımla ve yorumumla şimdiki yorumum çok farklı olacağı için bence her okurun böyle bir aktiviteyi taçlandırması gerek diye düşünüyorum. 


Güncel kitap: Monte Cristo Kontu 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bohemian Rhapsody Film Incelemesi

gerçeklik uyandırmadan kahven uyandırsın.