Bohemian Rhapsody Film Incelemesi

 

     Bohemian Rhapsody  10/10


   Başrolünü Rami Malek’in canlandırdığı Freddie Mercury’nin müzikal hayatını anlatan 2 Kasım 2018 yapımı bir biyografi filmi.

   Film Freddie’nin ilk olarak barda dinlediği bir gruba üye olmasıyla başlıyor. Grubun bateristi Freedie’nin dişlerinden dolayı onu aşağılıyor. Freddie bozuntuya vermiyor ve bir şarkı mırıldandıyor ve gruba artık dahil olmuş oluyor. Kendisinin marjinal stili dış görünüşü ile tam bir rockstar olma yolunda ilerliyor. Ekip arkadaşları biraz gıcık tipler olsalarda Freddie’ye ayak uydurmayı başarıyorlar.

 

    Ünlü olmaya başladıkları zamanlarda Freddie bir kızla tanışıyor ve ilişkileri başlamış oluyor. Şanslı kızın adı Mary Austin. Freddie o sırada turneden turneye koşarken kendisinin eşcinsel bir birey olduğunu fark ediyor. Kız arkadaşı da bunu öğreniyor haliyle. Ama arkadaşlıkları devam ediyor. Hatta 1985'teki bir röportajda Mercury, Austin hakkında: "Bütün aşıklarım niye Austin'in yerini alamadıklarını soruyorlar. Çünkü bu imkânsız. Tek arkadaşım Mary ve ben başka birini istemiyorum. O benim yasal eşim. Bu benim için evlilik gibi. Birbirimize inanıyoruz ve bu bana yeter. Bir erkeğe, Mary'e aşık olduğum gibi olamazdım." şeklinde bir röportajı bulunmakta.

 

   Olaylar böyle gelişirken Queen grubu haricindeki menajer dahil takım arkadaşları ona ihanet ediyorlar ve yollar ayrılıyor. Yeni bir menajer bulunuyor. Ve daha güçlü bir şekilde konserlerine albümlerine devam ediyorlar. O sıralar Jim adlı bir adamla güzel bir ilişkisi oluyor. Ve maalesef 45 yaşında AIDS hastalığından dolayı vefat ediyor.

    Freddie’nin gerçek hayatına gelirsek, asıl ismi Farrokh Bulsara. Britanyalı, 5 Eylül 1946 doğumlu bir rockstar. Parsi kökenli bir ailede zamanın İngiliz kolonisi olan Zanzibar adasında dünyaya geldi. Eğitimini Bombay’da St. Peter yatılı okulunda tamamladı. Burada piyano çalmayı öğrendi. Zanzibar’a dönmeden önce St. Mary’s Lisesi’nde eğitimini tamamladı. 17 yaşında iken ailesi ile birlikte Birleşik Krallığa taşındılar.



 Sesine gelirsek kaydedilmiş olan vokal aralığı yaklaşık 4 oktav.

4. Oktav ara oktavdır. En çok rastlanan ses dizilerini barındırır. Erkek sesleri için ilk sınır noktasıdır. Bu sınıra erişebilen erkek sayısı azdır. Freddie Mercury yaklaşık 4 oktav(falsetto dahil) Konuşurken bariton ancak şarkı söylerken tenor olduğu biliniyor.

 

 


Filmi kısaca kendi açımdan beğendim. Queen grubunu önceden de dinliyordum. Freddie’nin hayat hikayesini izleyince daha bir sevdim. Gayet akıcı ilerledi. Güzel bir atmosferdi o konser sahnelerinde de bir seyirci patlaması yaşanmıştı. Keşke o yıllarda doğmuş olsaymışım ve gidip dinleme şansım olsaymış. Neyse ki birçok platformda sayısız şarkıları var onlarla idare ediyoruz. Kendimize konser atmosferi yaratabiliyoruz. Freddie dişleri yüzünden kendini özgüvensiz hissetse de kendisinin verdiği enerji o müziğe olan tutkusu bambaşka. İnsanı etkiliyor o muazzam sesiyle. İlk film incelememizi burada sonlandırıyorum. Vakti olan izlesin kendinize güzel bir müzik ziyafeti verin. Bu akşam bu kadardı. İyi ve güzellikle kalın.

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANNE FRANK'A MEKTUBUM

gerçeklik uyandırmadan kahven uyandırsın.