insanın anlam arayışı

viktor emil frankl. holokosstan kurtulan yahudi nörolog ve yazar. 

1946 yılında yayımlanan bu kitap günümüze kadar 30'dan fazla dile çevrilerek okurlar arasında büyük ilgiye neden olmuş. yazar da 1984 basımındaki önsözünde şöyle bir konuya değiniyor ve diyor ki; "kendi hesabıma kitabımın çoksatan olmasını kendi başarım ve kazancım olmaktan çok çağımızın sefaleti olarak görüyorum: Yüz binlerce insan, adı hayatta anlam bulma arayışına ilişkin bir şeyler vadeden bir kitabı alıyorsa, bu sorununu saç diplerine kadar hissediyor demektir."



bu anlam arayışına bende dahil olduğum için bu kitabı almadan yapamadım. beş günde okudum. aslında bir günde bitebilir fakat hazmederek düşünerek altını çizerek okumak bana hep daha keyifli geliyor. yazar ilk yüz  sayfaya kadar austwichz toplama kampında olan deneyimlerini anlatıyor. sonrası farklı iki üç başlık altında toplanmış psikanalize yakın cümlelerle açıklanan bölümlerden oluşuyordu. birçok cümlenin altını çizdim. alıntı olarakta paylaştım. bazı şeyleri o kadar iyi özetleyen cümleler ki paylaşmadan edemedim. 

kitabın ismi sadece anlam arayışı olabilir. kendinizle ilgili belki bişeyler bulabilirsiniz fakat dediğim gibi ilk yüz sayfa kadarı toplama kampı deneyimlerinden oluşuyor. psikiyatrik yönden anlatımlarda var. psikolojiye ilgisi olanların severek okuyacağını düşünüyorum. 

içinden bir alıntı daha bırakmak istiyorum.


Hayatı içsel galibiyetlere dönüştüren deneyimlerden bir zafer çıkarılabilir veya insan mücadeleyi görmezden gelip tamamen bir ot gibi yaşayabilir; tıpkı tutsakların çoğunun yaptığı gibi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bohemian Rhapsody Film Incelemesi

gerçeklik uyandırmadan kahven uyandırsın.

Kafamın içi bir kütüphane