Seksen Günde Dünya Gezisi Film ve Kitap Karşılaştırması

 Bugün 1 Ekim 2022 günlerden Cumartesi

Ayın başlangıcı itibariyle kitap okuma etkinliğime başlamış bulunuyorum. Eylül ayı bitmeden de kısa bir kitap bitirmiştim. Uzun zamandır okuma fırsatı bulamamam ve odaklanamam dolayısıyla sonunda zihnimi okumaya hazırladım. Bugün başladığım kitap ünlü Fransız yazar Jules Verne’in Seksen Günde Dünya Gezisi adlı muhteşem eseri. Bu yayını yazarken aslında şu an kitaptan 30 sayfa kadar okumuşum. Fakat daha önce yakın tarihlerde filmini izlediğim için karşılaştırma niteliğinde olacak bu konu. Öncelikle filmi bir tanıtayım.




AROUND THE WORLD IN 80 DAYS

Bu film yine ABD yapımı 2004 yılında vizyona girmiş. Yönetmeni Frank Coraci imiş. Bunu da bilenler için yazıyorum. Yoksa yönetmen takip etmem biliyorsunuz. Oyunculardan en tanıdık isim Jackie Chan. Paspartu karakterini canlandıran kişiydi. Phileas Fogg karakterini Steve Coogan canlandırmış. Dünyayı dolaşan üçlüden diğeri de Monique. Şu Fransız sanatçı ruhlu kız rolünü Cecile de France canlandırmış. Evet kitaba başladığımdan beri filmle arasında boşluğu kesinlikle gördüm. Direkt uyarlanmamış değiştirilmiş bu beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Önce filmini izlediğim bir eserin şu an kitabını okuyabilmekte büyük keyif. Normalde işi zorlaştıracağından önce kitabı sonra filmi izlemek daha mantıklıdır.



Mesela Harry Potter serisinde kitabını almadan filmini izlemiştim bütün seriyi bir oturuşta. Ama kitap serisi çok fazla pahalı olduğu için hiçbir zaman sahip olup okuyamayacağımdan dolayı böyle düşünüp filmi izlemiştim. Sonra bir gün kardeşim elinde Harry Potter’ın ilk kitabı olan felsefe taşı kitabını alıp gelmişti. Çok az okumaya çalıştım ama ilk sayfalarda çok fazla betimleme vardı. Şu şöyle dedi bu böyle dedi gibi bir sürü karakterin konuşması. Devam etmedim o yüzden okumaya. Bunun gibi oluyor işte örnek olarak. Kitabını okuyanlar alta koyacağım filmi de izlesin o zaman farkı anlayacaklar. Belki beğenmeyecekler. Mesela filmde Phileas Fogg bir bilim insanı sayıyor kendini çeşitli deneylerde bulunurken Paspartu ile karşılaşıyor. Kitapta ise yani gerçek olan hikayede Reform Kulüp adında saygıdeğer beyefendilerin bulunduğu sohbet ettiği aralarında kart oyunlarının oynandığı bir yerde vakit geçiriyor. Öyle yeşim buda olayı falan da başlamadı henüz kitapta. İngiltere merkez bankasından bir miktar para yürütüldüğünü anlatıyordu. Filmde Türkiye’yi geziyorlardı fakat o zaman daha cumhuriyet ilan edilmiş değildi. Umarım bu kitapta da geçiyordur. Çünkü o kısımlara daha gelmedim. Bu kitabı kısa süre içinde bitirmeyi düşünüyorum. Yine söylemek istediğim farklı olaylarla karşılaşırsam buraya aktarırım. Kendi kendime kitap okuma maratonu yapmak. Kendimle yarışmak ve okuduğumu kendime özetliyor oluşum. Aynı zamanda siz okurlarıma da.

 

Şimdilik bu kadar. Sevgiyle ve kitaplarla kalın…


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bohemian Rhapsody Film Incelemesi

ANNE FRANK'A MEKTUBUM

gerçeklik uyandırmadan kahven uyandırsın.