HAMLET

 


Büyük Oyun: HAMLET

   Shakespeare okumalarına tam hız devam ediyorum. Ocak ayında Yanlışlıklar Komedyası, Romeo ve Juliet’i okumuştum. Şubat ayına giriş yapınca Hamlet’i okuyup deneyimlemek güzel olur diye düşündüm.

Hamlet’in hikayesine gelirsek bu oyunun eski kuzey masallarına dayandığı anlatılıyor kitabın en arka sayfasında. Karakterler Hamlet, Danimarka Kralı, Ophelia, Polonius ve Kraliçe olarak başroller dağıtılmış. Diğer yardımcı karakterleri de saymak uzun olur. Oyun şu şekilde başlıyor:

Asıl Danimarka kralı yani Hamlet’in babası gizli bir cinayete kurban gidiyor. Cinayet olduğunun kimse farkında olmuyor. Bir gece sarayı koruyan subay ve askerler nöbeti devralırken birisi bir hayaletin geldiğini aynı ölen kralın halinde göründüğünü bunun hayra alamet olmadığını söylüyor. Sarayı koruyan askerlerde bunu farkediyorlar ve Hamlet’e söylemeye karar veriyorlar. Hamlet babasının yasını daha atlatamamışken böyle bir haberle karşılaşması onu heyecanlandırıyor. O saatler hayalet gerçekten görünüyor Hamlet’e. Bir takım gerçekleri öğrenince deliye dönüyor. Hamlet kendinde değilken sevdiği kız Ophelia’nın babasını da onu kandırmakla suçladığı için öldürüyor. Ölen kralın yerine geçen kral öğrenince Hamlet’i kendi çıkarları uğruna saklamak için İngiltere’ye gizlice kaçırtıyor. Bu sırada Polonius’un oğlu Laertes babasının katilini aramaya koyuluyor. Kralla işbirliği yapıp Hamlet’i alt etmenin peşine düşüyorlar. Hamlet sarayına geri dönünce planı uygulamaya başlıyorlar. Fakat kurdukları tuzağa ilk kendileri düşüyor ve Hamlet’te babası gibi cinayete kurban gidiyor ve hikaye burada son buluyor.



Benim yorumuma geçersek bu kitabı toplamda iki günde okudum. William Shakespeare’e başladığımdan beri inanılmaz ısındığım bir yazar oldu. Bu oyun kayıtlara göre 1600-1601 yılları arasında yazılmış. O zamana göre bile muhteşem bir eser olduğu açık. Henüz tiyatro oyununu izleyemedim ama internette oynanmış bir tiyatro bulursam izlemeyi kesinlikle düşünüyorum. Shakespeare’in akıllıca gelen oyundaki replikler, mizahi duygu, düşünceler okuyucuya geçiyor. Tabi karakterleri ezberlemek zor olabilir. Ama okudukça kolaylaşıyor. Sıradaki eser olarak Othello okumaya başlayacağım.

Onu da beğenirsem güzel bir inceleme yaparım. Shakespeare okuması daha kolay ve tat alınabilen bir yazar. Okumayanlara tavsiye edilir. Benim ilk başladığım kitap Venedik Taciri idi.

 

Bugünkü yayınımız burada sona eriyor. Yorumlarınızı benimle paylaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bohemian Rhapsody Film Incelemesi

ANNE FRANK'A MEKTUBUM

gerçeklik uyandırmadan kahven uyandırsın.