2021’de Okudugum Kitaplar

 


Herkese merhaba. Yayınlara bir süre ara vermiştim. Şimdi yine blogger topraklarındayım. Geçtiğimiz yılı geride bırakarak daha sağlıklı huzurlu mutlu geçmesini dilediğim bir yıla girdik. Lafı fazla uzatmadan okuduğum kitaplara geçiyorum.

En son okuduğum kitaptan 2021 başına giderek sıralayacağım. Bu geçtiğimiz sene içerisinde toplam 40 kitap okudum. Zaten hedefim de bu yöndeydi. Hepsini incelemek çok zor çünkü bazıları tamı tamına aklımda kalmadı. En çok beğendiklerimi incelemeye değer gördüklerimi yazacağım.

2021’in son okuduğum kitabı Siddhartha oldu. Şu ana kadar okuduğum bütün kitaplardan daha farklı bir konusu vardı. Kısaca değinecek olursam yazarı Hermann Hesse bu romanı kendi deneyimlerinden esinlenerek yazmış olduğunu anlayabiliriz. Çünkü hayatının bir döneminde Hindistan’da bulunmuş ve Budizm’e merak salmış. Bu kitapta da Brahmanlardan olan Siddhartha isimli genç ailesiyle ve yakın dostu Govinda ile zengin bir hayat sürdürür. Brahman olan ailesi de bir çeşit ibadet olan kutsal suyla yıkanmak ve günahlarından arınmak denilen eylemi gerçekleştirirler. Siddhartha manevi anlamda içindeki öğrenme arzusuna karşı koyamaz. Bunun üzerine Samana olmayı düşünür. Samana bir çeşit insanın dünya nimetlerinden elini eteğini çekip ormanda dolaşarak gezgin gibi seyahat ederek meditasyon yaparak geçiren Hindulardır. Aynı zamanda uzun süre aç ve susuz kalarak oruç tutmayı öğrenirler. Üstleri başları gösterişli bir şekilde değildir sadece avret yerleri örtülü bir şekilde gezerler.

Babası, Siddhartha’nın bu isteğine razı olmaz ilk başta ama Siddhartha pes etmez ve ikna eder. Bir samana olma yolculuğunda yanında arkadaşı Govinda’da gelir. Bu şekilde diğer samanalara katılarak yaşamaya başlarlar. Siddhartha bu yolculukta kendi Ben’inden uzaklaşmaya çalışır. Hikayenin temel konusu bu şekildedir. Romandaki olay örgüsü başlıklar altında ayrı ayrı toplanmış bir şekilde akıcı ve sade ilerliyor. Yazarın kalemini beğendim. Öğretici ve düşündürücü bir eser olduğunu düşünüyorum. Okunmasını tavsiye ederim başlangıç kitap olarak.

 

Siddhartha’dan önce okuduğum kitap Schopenhauer’dan Mutlu Olma Sanatı

Öncelikle bu kitabı çok fazla beğendiğim söylenemez. Kısacık bir kitap. İçinde hayat kuralı başlıkları altında sayılı aforizma tarzı paragraflar var. Çok fazla bir şey hatırladığım söylenemez.

 

William Shakespeare – Venedik Taciri ile devam ediyoruz

Okuduğum ilk tiyatro metniydi. Ben eskiden Shakespeare’i klasik roman yazarı sanıyordum. Kendisi 16. Yüzyılda yaşamış bir şair. Çoğumuz onu Romeo ve Juliet eserinden tanıyoruz. Onu da bu sene içerisinde okumayı planlıyorum. Venedik Taciri yine birden çok karakterle mizahi yönü güçlü bir tiyatro eseriydi. Okurken zihnimde karakterleri hayal ederek resmen kendim oynamış gibi canlandırmıştım. 10/10

venedik taciri inceleme

 

Lou Andreas-Salome – Arayışlar

Rus asıllı yazar ve psikanalist Salome’un bu kısa öyküsünü 1000kitap sitesince incelemiştim. Linkini aşağıya koyuyorum.

arayışlar inceleme

 

Şükrü Erbaş – Bağbozumu Şarkıları

Yeni keşfettiğim bir şair. Cemal Süreya ve Nazım Hikmet’in şiirlerinden başka bir şey okumazken Şükrü Erbaş’ın şiirleri de mükemmel bir haz verdi. Bu kitaptan önce de bütün şiirleri serisinden 2. Sini okumuştum. O da tam puan verebileceğim hoş bir şiir derlemesiydi. Tavsiye edilir.

 

Yuval Noah Harari’den Homo Deus -  Yarının Kısa Bir Tarihi

Bu kitap çok nitelikli öncelikle onu söylemeliyim. Ama bu kitaptan önce Homo Sapiens’i okusaymışım daha çok şeyler kapabilirmişim gibi geliyor. Çünkü Homo Deus, Homo Sapiens’in devamı niteliğinde. Son kısmı okuyamadım çünkü kitabı kütüphaneden almıştım ve iki hafta gibi bir sürede bitiremedim süreyi de uzatamadım. Daha çok insanlık tarihine ilişkin konular içeriyor. Hümanizm, Liberalizm vs.

 

Mine Söğüt – Deli Kadın Hikayeleri

İçerisinde 21 öykü bulunuyor. Kadının bu çağdaki sorunlarını, ataerkillik tarafından yönetilişini, acılarını, anne olmayı, yoksulluğu, küçük yaşta evlendirilmeyi konu alıyor bütün bir kitap. Ama bu son öyküde daha iyi anladım anlatmak istediğini. İnceleme için: deli kadın hikayeleri inceleme

 

Sun Tzu -  Savaş Sanatı

Bu kitap daha çok adından da anlaşıldığı üzere ancak bir ordu yönetiyorsanız, özellikle askerlerin komutanların işine yarayabilecek yol gösterici stratejik bir rehber niteliğinde.

 

Kadir Özdel – Sosyal Fobiden Hayata Yolculuk

Bu senenin başlarında anksiyete ile baş etmekte zorlandığım için bu kitabı alma gereği duymuştum. Hem nasıl bir yol izleyeceğimi öğrenmek hem de bilgi sahibi olmak adına. Metotları birebir uygulayamadım ama güzel bir rehber olduğunu düşünüyorum.

 

Grigory Petrov - Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Bu kitap Finlandiya’nın kalkınma sürecini anlatıyor. Aydınlatıcı ve akıcı olması sevdirdi. Aynı zamanda Atatürk’ün okullarda okutulması gerektiğini düşündüğü 100 temel eser arasından biri.

 

John Stuart Mill – Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine

Lev Tolstoy – İnsan Neyle Yaşar? insan neyle yaşar inceleme

George Orwell- 1984

Herkesin bildiği bu kült olmuş distopya romanını okumuştum. Başlangıç olarak önermem. Birkaç kitabını okuduktan sonra uzun soluklu okunabilir. Dili biraz ağır ilerliyor ama yine de pes etmezseniz okunması gereken bir kitap.

1984 inceleme

 

Wilhelm Reich – Dinle Küçük Adam

Didem Madak- Pulbiber Mahallesi

İvan Gonçarov- Oblomov  oblomov inceleme

Nilgün Marmara- Kırmızı Kahverengi Defter

Michel Perrot- Kadınların En Güzel Tarihi

Franz Kafka- Aforizmalar

Büşra Sanay- Kardeşini Doğurmak   kardeşini doğurmak inceleme

George Orwell- Boğulmamak İçin boğulmamak için inceleme

Osho- Beden ile Zihni Dengelemek  osho inceleme

Platon- Sokrates’in Savunması

Edip Cansever- Gelmiş Bulundum

İvan Sergeyeviç Turgenyev- Babalar ve Oğullar

Gustave Flaubert- Madame Bovary   madame bovary inceleme

Fyodor Dostoyevski- İnsancıklar    insancıklar inceleme

Edouard Dujardin- Defneler Kesildi

William Golding- Sineklerin Tanrısı

George Orwell- Hayvan Çiftliği

Stefan Zweig- Satranç

Dostoyevski- Beyaz Geceler (İş Bankası Kültür Yayınlarından okursanız içinde daha önceden farklı yayın evlerinden kitaplaştırılmış öyküler bulunmakta. Onları da ayrı kitap olarak ekledim.)

Sylvia Plath- Sırça Fanus

Dostoyevski- Suç ve Ceza

Victor Hugo- Notre Dame’nin Kamburu (kısaltılmış metin)

Anthony Burgess- Otomatik Portakal

Nilgün Marmara- Sylvia Plaht’in Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analiz

Emily Bronte- Uğultulu Tepeler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bohemian Rhapsody Film Incelemesi

ANNE FRANK'A MEKTUBUM

gerçeklik uyandırmadan kahven uyandırsın.